Hoe kunstgras leggen?

Allereerst welkom op de blog van Graskampioen! Ben je van plan om zelf kunstgras aan te leggen? Zorg voor de juiste voorbereiding en lees onze handige tips en tricks zodat jij eenvoudig een prachtig, en strak gazon kan creëren. In deze blog nemen we je stap voor stap mee door het proces van het aanleggen van kunstgras, van het voorbereiden van de ondergrond en tot slot het bewonderen van het eindresultaat. Laten we beginnen!

Voorbereiding: Waar wil je het kunstgras leggen?

Het eerste wat je moet doen, is bepalen waar je het kunstgras wilt leggen. Zorg er eerst voor dat al het organische materiaal, zoals oude graszoden, onkruid en wortels, volledig verwijderd zijn. Om een stevige basis te creëren, raden wij aan om minimaal 3 tot 5 cm grond af te graven. Hoeveel grond je moet afgraven, hangt namelijk af van de waterdoorlaatbaarheid van de grond. Als de grond veel water doorlaat, volstaat 3 cm afgraven. Bij slechte waterdoorlatendheid raden we een zandbed aan van 5 tot 8 cm zodat het water meer tijd heeft de in grond te zakken.

Straatzand storten en kantopsluiting plaatsen

Na het afgraven van de grond is het tijd om voldoende straatzand op de afgegraven plek te storten en ook de randen te voorzien van kantopsluiting. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met betonbandjes, metalen kantopsluiting, kunststof of bestrating. Een goede kantopsluiting is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat het zand niet wegspoelt en dat er geen vuiligheid onder het kunstgras kan komen.

Zandbed verdelen en egaliseren

Vervolgens verdeel je het zand gelijkmatig over de oppervlakte. Gebruik een trilplaat om het zandbed aan te trillen en stamp waar nodig het zand stevig aan met je voeten. Dit zorgt ervoor dat het zandbed compact wordt en niet meer zakt, waardoor kuilen en putten worden voorkomen. Egaliseer het aangetrilde zandbed door middel van een waterpas of een vlakke lat te gebruiken voor het beste resultaat. Wij adviseren om het zandbed 1 tot 2 cm onder de kantopsluiting af te vlakken zodat je het mooiste beeld krijgt.

Drukverdeeldoek aanbrengen

Nadat het zandbed helemaal kaar is, is het tijd om een drukverdeeldoek aan te brengen over de gehele oppervlakte van het zandbed. Met dit onderdoek voorkom je verzakkingen door voetstappen en tuinmeubilair, daarnaast voorkom je dat onkruid van onder door de kunstgrasmat heen groeit. Het drukverdeeldoek rol je gemakkelijk uit over het zandbed. Snij vervolgens het overtollige doek strak langs de kant af door middel van een scherp stanleymesje te gebruiken of een goede schaar.

Kunstgras uitrollen en vastzetten

Rol vervolgens het kunstgras uit over het drukverdeeldoek en verlijm de naden indien nodig. Let bij het verlijmen goed op de legrichting van het kunstgras; de vleug moet dezelfde kant op liggen. Leg de vleug richting de zicht kant. Tegen de vleug of in de zijkant van de vleug geeft de mooiste uitstraling. Zet het kunstgras vast met grondpennen langs de randen en op de hoeken en snij het overtollige materiaal weg langs de kantopsluiting. Voor het vast zetten met de grondpennen raden om dit om de meter te doen. (Let op! Dit is wel afhankelijk van welke type grondpen hiervoor gebruikt wordt. Onze kunstgras grondpennen zijn speciaal gemaakt om extra grip te hebben in het zand waardoor de kunstgrasmat goed vast zal blijven zitten. Haringen worden ook wel eens gebruikt, hiervan zal je er meer nodig hebben om het kunstgras vast te zetten.)

Kunstgraszand strooien en invegen

Het volgende wat je moet doen, is kunstgraszand gelijkmatig over het kunstgras strooien. Wij adviseren om tussen de 5 kilo en 12 kilo per vierkante meter te gebruiken, afhankelijk van het type kunstgras. De exacte hoeveelheid zand staat vermeld bij elk type kunstgras. Veeg het zand in met een harde straatbezem of gebruik een borstelmachine. Dit zorgt ervoor dat de kunstgrassprieten mooi recht overeind komen te staan voor het beste eindresultaat. Daarnaast verminderd het kunstgraszand het plat liggen van de sprieten.

Genieten van je nieuwe kunstgras

Je kunstgras is nu klaar voor gebruik! Geniet van een nieuw strak en groen gazon, het hele jaar door. Met deze stappen kun je eenvoudig zelf kunstgras aanleggen. Heb je nog vragen of ben je op zoek naar meer tips en tricks? Blijf onze blog volgen of neem contact met ons op voor de beste adviezen en inspiratie voor je tuin. Veel succes met je project!

grond verwijderen
zand en randoplsuiting plaatsen
zand-bed-aantrillen
zandbed-egaliseren
drukverdelend doek plaatsen
kunstgras uitrollen en overtollige wegsnijden
kunstgraszand strooien over het kunstgras
kunstgraszand invegen of borstelen
eind resultaat van pas gelegd kunstgras