Hoe kunstgras leggen op zand?

Welkom bij Graskampioen, waar we je begeleiden in het proces van het leggen van kunstgras op zand. Of je nu op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijk alternatief voor natuurlijk gras of gewoon wilt genieten van een groen gazon zonder de moeite van constant maaien en sproeien, kunstgras biedt de perfecte oplossing. In deze blog nemen we je stap voor stap mee door het proces van het leggen van kunstgras op een zandbed. Beginnend bij het leggen van de basis op het zand. Laten we beginnen!

Voorbereiding: Een solide ondergrond creëren

Het begint allemaal met een goede voorbereiding. Voordat je het kunstgras uitrolt, moet je zorgen voor een solide ondergrond. Dit betekent dat je een zandbed moet creëren waarop het kunstgras kan rusten. Nadat je het zand gelijkmatig hebt verspreid, is het tijd om het aan te trillen. Dit zorgt voor een stevige basis waarop het kunstgras mooi kan liggen.

Zandbed egaliseren

Nu komt het belangrijke deel: het egaliseren van het zandbed. Met een waterpas of een vlakke lat zorg je ervoor dat het oppervlak volledig vlak is. Voor het beste resultaat is het aan te raden om het zandbed 1,5 cm onder de randopsluiting af te vlakken. Dit zorgt voor een nette afwerking en voorkomt dat het kunstgras later gaat golven.

Drukverdelend doek aanbrengen

Wanneer het zandbed mooi geëgaliseerd is, is het tijd om een drukverdelend doek aan te brengen. Dit doek beschermt niet alleen het zandbed tegen voetstappen en tuinmeubilair, maar voorkomt ook dat onkruid van onderen door het kunstgras groeit.

Kunstgras uitrollen

Eenmaal het drukverdelend doek geïnstalleerd, is het tijd om het kunstgras uit te rollen. Let op de legrichting en zorg ervoor dat de vezels in dezelfde richting liggen voor een natuurlijk uitziend resultaat.

Bevestigen en snijden

De afwerking begint met het stevig bevestigen van het kunstgras met grondpennen en het weg snijden van overtollig gras langs de kantopsluiting. Het is belangrijk dat het kunstgras goed vastligt om te voorkomen dat het gaat schuiven.

Kunstgras bezanden

Vervolgens is het tijd om het kunstgras te bezanden. De hoeveelheid zand die je nodig hebt, hangt af van het type kunstgras dat je hebt gekozen. Raadpleeg de specificaties van het kunstgras om te bepalen hoeveel zand je nodig hebt voor de beste resultaten.

Kunstgras borstelen

Met het zand gelijkmatig verspreid, is het tijd om het kunstgras te borstelen. Dit zorgt ervoor dat de kunstgrassprieten mooi rechtop komen te staan, wat resulteert in een natuurlijke uitstraling.

Genieten van je nieuwe gazon

En voilà, daar is het eindresultaat! Een prachtig, groen gazon dat het hele jaar door weinig onderhoud vereist. Nu kun je achterover leunen, ontspannen en genieten van je nieuwe tuin. Met deze handige tips en tricks ben je helemaal klaar om zelf kunstgras aan te leggen en je buitenruimte om te toveren tot een prachtig en groen gazon.

Kunstgras-aanleggen
Kunstgras-drukverdeeldoek
Kunstgras opborstelen